דף הבית >> מאמרים >> חיזוק חיובי
 חיזוק חיובי
ישנם ילדים הממרים את פי הוריהם ועושים "בכוונה" את ההפך ממה שביקשו מהם.
כאשר ההורים מבקשים מילדם להפסיק הוא ממשיך בכוונה.
למה זה קורה?
הרבה פעמים, הסיבה לכך היא שהילד מחפש תשומת לב. הילד מעוניין שהוריו יתייחסו עליו, והדרך שנראית לו הקלה ביותר להשגת יחס מהוריו היא דרך התנהגות שלילית. זה קורה במיוחד כאשר ההורים ממעיטים לתת חיזוקים חיובים לילדיהם.
לילדים ופעוטות רבים לא איכפת איזו תשומת לב הם מקבלים- שלילית או חיובית, העיקר שהם מקבלים תשומת לב.
ברוב המקרים, ההורים כלל לא שמים לב שהם מחזקים את הילד. לדוגמא, אמא של ילד מספרת בטלפון לבעלה על "הצרות" שהבן שלה עושה לה. הילד מחוזק מאחר והוא מבחין כי אמו מתעסקת בו ומדברת עליו עם אבא. דוגמא נוספת, הורים שילדם מצליח לגרור אותם לעימות ממושך ללא סוף. הילד מחוזק מאחר ומקבל תשומת לב ויחס מן ההורים.
אז איך מתמודדים עם התנהגות כזו?
חשוב מאוד לתת לילד הרבה תשומת לב חיובית וחיזוקים חיובים- כלומר מחמאות, חיבוקים ונשיקות.
יש לוודא, שכל פעם, שהילד מבצע מה שאתם מבקשים ממנו (גם אם לא ביצע זאת בצורה מושלמת) כגון: לסדר את החדר, להתקלח, וכו' אתם נותנים לו מחמאה - איזה ילד מקסים, כל הכבוד שסידרת את החדר וכו'... כדאי ורצוי ללוות את האמרה בחיבוק ונשיקה.
במיוחד, כדאי להעניק חיזוק חיובי לילד כאשר הוא מבצע משימה שבדרך כלל הוא מסרב לה. למשל,
להעניק חיזוק חיובי לילד שבדר"כ מסרב להתקלח והפעם הסכים להתקלח ללא בעיות. יתרה מכך, אם הילד סרב להיכנס למקלחת אך בסופו של דבר נכנס לאחר ויכוחים. שבחו והללו אותו בהתלהבות!!!
זה לא משנה שהוא התנגד תחילה למקלחת שבחו את העובדה שהתקלח –  המסר יעבור – התקלחת = קבלת תשומת לב חיובית.
אם אתם חושבים שאין אפשרות לחזק את ילדיכם מאחר והוא  "ילד רע" ואף פעם לא עושה משהו טוב. תחשבו שוב!! חפשו טוב! אני בטוחה שתמצאו. אתם חייבים להתחיל את המעגל החיובי : חיזוק חיובי - שיגרור אחריו התנהגות חיובית- שתגרור חיזוק חיובי נוסף וכך הלאה.
ככל שתרבו להעניק לילדכם תשומת לב חיובית, כך הצורך שלו "לסחוט" מכם תשומת לב שלילית יפחת והוא יפסיק לעשות לכם דווקא.
חשוב לשים לב, אם עד כה לא הרבתם להשתמש בחיזוקים חיוביים והילד רגיל להשיג תשומת לב דרך שיטת ה"דווקא", ייקח זמן עד שהוא יתרגל לגישה החדשה שלכם. על כן, אתם צריכים הרבה סבלנות והתמדה. שינוי הרגלים לא קל לילדים.
שינוי הרגלים לא קל גם למבוגרים. על כן, ייתכן שאינכם מורגלים להעניק חיזוק חיובי לילדיכם. מתן חיזוק חיובי דורש יכולת התבוננות חיובית על דברים ויכולת להסתכל על חצי הכוס המלאה. מתן חיזוק חיובי דורש יכולת למצוא טוב גם בדברים שבמבט ראשון נראים רע.
אז איך לומדים לחזק את ילדינו?
כל יום, לאחר שילדכם הולך לישון, שבו בשקט עם עצמכם וחישבו על לפחות שלושה חיזוקים חיוביים שנתתם לילד שלכם. לא הצלחתם למצוא? חשבו על שלושה חיזוקים חיוביים שיכולתם לתת לילדיכם (למרות שלא נתתם). לא מצאתם? חפשו טוב יותר - סביר שילדכם עשה לפחות שלושה דברים טובים באותו יום. לאחר תקופה של הכנת רשימה כזו- סביר להניח שהיכולת שלכם להעניק לילדכם חיזוק חיובי תגדל.
בהצלחה!!!
עוד על חיזוק חיובי...
·       חיזוק חיובי הוא אחד הגורמים החשובים ליצירת קשר טוב ויחסים טובים בין הורים לילדים.
·       חיזוק חיובי מעלה לילדים בטחון עצמי ותחושת מסוגלות. ילד שמרבים לחזק אותו, ירגיש שווה ומוצלח. תחושות אלו ישפיעו על הצלחתו בפועל.
·       חיזוק חיובי עוזר לקדם ילד להתנהגות רצויה.
זכרו! חיזוק קטן= רווח גדול!!!!

   
 
+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...
+ שלח משוב
לייבסיטי - בניית אתרים